Frågor och svar

Hemmaföräldrars nätverk - för dig som vill stanna hemma längre

och satsa på tid för barn och balans mellan familj och arbete

Vanliga frågor och svar

 

På den här sidan kan du läsa en vanligt förekommande fråga inne på Hemmaföräldrars nätverk, HFN samt ett urval av olika svar. Det är alltså svar från helt vanliga föräldrar .

 

Kan man sluta gå hos Barnavårdscentralen, BVC? .

 

1. Du kan gå till Vårdcenralen, VC, eller barnläkare direkt om sådan finns där man bor privat (kostar inget för barn).

2.Jag har alltid gått till VC först - är det vård ( t ex allergier) är ju det ju ändå dit man ska gå.

3. BVC är frivilligt. Om man är sjuk går man ju ändå inte dit.

4. Jag har alltid besökt BVC, positivt är att påpekar jag något fixar hon remiss till rätt ställe.

5. Mm, det är bara att jag tycker det är jobbigt att hon "tjatar" om förskola och vaccinationer. Vaccinationer kan vara bra, inte det jag menar. Är ingen vaccinationsmotståndare. Men jag vill veta vad vaccinationerna innehåller då en del innehåller stamceller och liknande. Jag tycker det är jobbigt att det ska vara svårt att få svar på vad man ska trycka i sina barn. Jag tror återigen att en del av problemet är att jag måste vara rak och stå på mig istället för att svara flyktigt.

6. Innehållsdeklarationen räcker inte för att ta reda på det jag antar att du vill veta. De flesta vaccin framställs genom att odlas i cellodlingar, exempelvis i ägg. Cellerna kan komma från allt möjligt, tex stamceller från primater. (Stamceller från människor är dock så pass dyrt att jag har svårt att tänka mig att man skulle använda det i onödan.) Att odla celler är som att ta kopior av dem. Tonvis med kopior. Sedan rensar man ut själva vaccinet, om det kommer med rester av cellerna som vaccinet odlats i så är det i mycket små mängder. För att ta reda på exakt vilken typ av celler som används till varje vaccin får man helt enkelt be om en lista på de vaccin som ingår i vaccinationen, gå hem och googla tillverkaren och leta fram hur de framställs. Det är inte information som BVC normalt känner till, och det står som sagt inte på innehållsförteckningen, eftersom det inte är en ingrediens utan en del av tillverkningsprocessen.

6. En annan grej. Embryonala stamceller, som är den enda typ jag har sett i samband med vaccin (men jag är förstås ingen expert), tar man sex dagar efter befruktningen. Alltså man befruktar ett ägg i ett labb och använder cellerna som genererats efter sex dagar. (Och sen kopierar man dem i all oändlighet)

7. Jag har svårt att tro att det rätta är att sluta gå på BVC. Lyssna intresserat, ifrågasätt och sprid dina åsikter på ett bra sätt!

8. Men hur mycket går ni på BVC egentligen? Enda vi gör där är att ta vaccin, och göra kontroller, som har flera års mellanrum ju. Känns inte som nån stor grej? Sjukdom tar jag med min suveräna husläkare på vårdcentralen.

9. Med tanke på hur få besök det är skulle inte jag velat sluta.... Tycker det är jätteskönt att de gör tex syn och hörseltest. Har en kompis vars barn fick hörapparat efter att det testet inte slog ut väl. Hade de inte gått dit hade det säkert dröjt ett tag. Likaså glasögon. Tror många upptäcker det först via BVC. Vad gäller vaccin så känner jag att biverkningar av sjukdomen är värre än biverkningar av vaccin. Det är faktiskt därför det erbjuds... Det går ju år mellan besöken också, det är bara precis första tiden man går hela tiden.

10. Jag känner väl inte heller att BVC-besöken ger så mycket men ser heller ingen anledning att skära den kontakten, vissa kontroller som görs är bra att få gjorda - t.ex. syn och hörsel - och även vaccinerna vill jag självklart ta del av. Efter första bebisåret går man hos oss vid 1,5 år, 2,5 år och 4 år och sen är det kanske 6 år? Innan skolhälsovården tar över. Inte så mycket att bråka om tycker jag.

 

Ni här inne som valt/väljer att vara hemma och därför har en mer begränsad ekonomi. HUR får ni det att gå ihop med "allt"

Struntar ni att handla ekologiskt? Äter ni inte grönsaker varje dag?

Handlar ni bara på second hand? Inga vinterdäck till bilen?

Jag vill gärna handla ekologiskt och inte nöja mig med kaffe+frukt utan också kött, ris, pasta, grönsaker. Men jag vill också köpa fräscha, hela kläder, betala simskola för vår snart 4åring och sambon vill ha gymkort. Jag vill ha vinterdäck till bilen, vi vill åka skidor/skridskor/få in sport och

rörelse naturligt i barnens liv.

Ja ni fattar. Hur får ni ihop det?

1. Kläder är ju det lättaste att hitta nästintill gratis, inte alla plagg, men generellt så finns det otroligt mycket kläder i omlopp i samhället. Även möbler o prylar o heminredning som lampor o kaffekokar-varianter.

Eko mat är ju däremot mycket värt att välja. Även eko/öko-tex på de eventuella kläder man faktiskt köper nya.

2. Mycket kläder från tradera, vegetarisk (ekologisk) mat. Äter linser och kål nästan varje dag i olika former. Åker så lite bil det bara går, men kan inte vara utan som vi bor. Inget extra lullull med hämtmat/resor/restaurang.

3. Vi prioriterar bort en del av det du radar upp. Beroende på vad vi har råd med. Mat och aktiviteter snålar vi ofta med. Kläder köper vi extremt sällan. Äldsta får mer som kostar, för än så länge är det viktigast för henne. Vinterdäck har vi såklart, annars kunde vi lika gärna va utan bil (vi åker jättelite, men behöver den för att tex hälsa på familjen som inte går åka buss till. Och för att hämta/lämna barn hos kompisar). Mat är vi noga med att äta upp. Odlar mer och mer själva. Gymkort har vi aldrig haft nåt nån av oss. Barnens aktiviteter är viktigare. Vi får röra på oss ute och gratis.

4. Mm sport o träning är ju också kategorier som kan kosta precis hur mycket eller hur lite som helst. Där kan man nog, om man tänker stort o fritt, hitta gratis alternativ till motion o tid i naturen. Kanske inte helt, om det är nån specifik grej man verkligen vill, men det är ju också en prioriteringsfråga.

Medan tex grejer till bilen behövs ju om man nu har bil. Man kan inte kompromissa vinterdäck då får man avstå från att åka bil isf

5. Jag tycker det är lätt att få ihop faktiskt och vi har inga superlöner. Vi gör och köper det som plånboken tillåter men prioriterar eko-mat. Det är väll den enda "dyrare" utgiften vi har. Vi gör inga dyra utflykter dagligen eller shoppar dyr inredning eller kläder. Vi har dock lyckats åka utomlands 1 gång om året senaste åren så vi spar även en hel del. Och vi har vinterdäck.

6. Vi drar ner på onödigt: precis bytt till billigare bil, ingen hem.tel, surfar på i-phones nät (så inget internetabonnemang), vi har inga träningskort, vi äter typ aldrig ute, köper mycket beg i klädväg-byter-lånar, bakar eget bröd ofta, inga tidningsorenumerationer, inga extra kanaler, få rengöringsmedel såpa-citron-biksrbonat-ättika, inga dyra semestrar. MEN lägger mycket kosing på mat.

7.Vi köper kläder nytt, ekologiskt, men sellan (och mest till en av oss vuxna, sen delar vi på dem ändå) jag prioriterar ekologiskt mat över grejer men försöker handla lösvikt och större mängder så att vi inte slösar bort pengar bara för att vi var "lata". Vi åker nästan aldrig till systembolaget längre, det sparar mycket!! (ny vana sedan graviditeten och ny under amningstiden...) undviker åka in till stan (stockholm), för att det verkar som om allt bara kostar mera där...vi sälja sånt som vi inte behöver längre och köpa mycket "grejer" andra hands. Sen finns det ju Klarna...(apropå vinterdäck...)

8.Det går att få fina kläder på secondhand, citiboard, klädbytardagar osv. Tänk på att nya kläder har oftast med sig en massa kemikalier och när någon annan har haft dem har det mesta tvättats bort. Tygblöjor har vi också haft och sparat hur mycket som helst, plus att vi upplever det som bättre för barnen och miljön. Vi har aldrig haft 2 heltida inkomster av olika anledningar och det har alltid funkat. Vi sparar t.o.m några tusenlappar i månaden till en resa. Som med allting handlar det om hur man prioriterar

9. Det går, på något sätt. Handlar både nytt och begagnat. (Kläder o prylar)

Just barnens aktiviteter kan ju svida rejält för det är dyrt, men det är inget snack om att de inte skulle få göra det som de brinner för.

10. Grejer och kläder handlas nästan uteslutande begagnat.

Vi äter nästan uteslutande viltkött. Om vi någongång köper kött så är det med nedsatt pris för kort datum.

11. Vinterdäck på avbetalning...ingen eko mat.nästan bara beg. Kläder. Klarna för ny biltsol...hmm

12, Vi prioriterar bort en del onödiga saker. Tex har vi ingen tv sen två år tillbaka. Det sparar ju in en hel del. Ingen fast telefon. Vi äter vegetarisk så ofta vi kan/vill. I somras köpte vi en liten gris som vi slaktade till hösten. Om man lägger ihop alla kostnader för gris/foder/slakt/styckning och delar det på antal kg kött som tillslut hamnade i frysen så kostade det oss ca 35kr/kg😊. Vi köper mest eko-mat men handlar efter säsong då det oftast blir billigare.

Kläder handlar vi begagnat, ytterkläder köper jag på rea på våren och tar fram vintern efter.

Vi har sålt båda bilarna och har nu bara en billig bil och cyklar allt vi kan.

Vinterdäck prioriteras men vi köpte bara däcken och slog om dom på sommarfälgarna vilket blev mycket billigare. (Svärfar har en maskin för Däckomslagning).

13. Jag tycker inte att vi ger avkall på så mycket. Vi har årsbudget över inkomster och utgifter. Vi bokför alla inköp och kan därmed se exakt vart pengarna går och om det är värt att prioritera så. Desstom drar man sig för att köpa småsaker typ snickers på pressbyrån för det är jobbigt att bokföra det.

Vi köpte ny bil när vi fick barn och nu när vi vuxit ur den funderar vi på ny igen. Vi bor i stort relativt nytt hus i rätt dyrt område. Vi har ingen tv men ny teknik överallt. Barnen har gått i simskola sen babysim, och vi simmar med dem själva en gång per vecka. Gymkort är vi inte intresserade av. Inte heller utlandsresor. Vi gör billiga utflykter anpassade för barnen. Hellre en park med några getter och kaniner än zoo. De uppskattar det lika mycket ändå. Kläder och leksaker köps beg, miljövänligt och så vet man hur det ser ut när det är använt ett tag. Mycket ekologisk mat, äter ute ett par gånger i veckan.

Lönerna är inte direkt höga. Medelinkomst om man jämför i bekantskapskretsen, eller kanske lite lägre än våra vänner som ändå inte får ihop det med två heltid.

14. Nu har vi det helt ok eftersom min man jobbar heltid. Men vi äter bara vegetariskt och köper alla kläder utom ekologisk ull på second hand och vi har bara ärvda (fula) mödler. Går bilen sönder så får vi va utan tills vi fått ihop pengar för reparation. Eller om vi behöver spara pengar till ngt annat så ställer vi av bilen. Vi har ägg från egna hönor och har inga problem att äta kål/linser/lök/morötter/annat billigt. Oftast lagar och äter vi mat kollektivt med min syster familj. Till de tre första barnen hade vi tygblöjor, men nu hinner och orkar jag inte det längre. Jag tycker vi klarar oss bra, snålar vi lite så har vi har råd att äta 98% ekologiskt, gå på museum, och barnen har alltid bra kläder. Tidigare hade vi det tajtare och då var det svårare och vi fick tumma på en del saker, men det var sååå värt det.

15. Det beror väl lite på hur mycket man får in på en månad vad man kan prioritera. Vi får in ca 20 000 totalt. Då prioriterar vi att maten ska vara ekologisk, rättvisemärkt och svensk, gärna närproducerad. Kläder ärver barnen av varandra, jag kompletterar med second hand. Köper ytterkläder nytt av bra kvalité för att de ska hålla för att gå i arv. Mycket saker till barnen köps på second hand också, jag har hittat fina skridskor och cyklar. Slalomskidor lånar vi av vänner och mormor gav barnen längdskidor som hon hittat på second hand. Barnen har ju vissa aktiviteter som kostar, men det tycker jag viktigt att dom får ha (inte alltför många, men ett par st). Mannen pendlar då det inte går att åka kollektivt till hans arbete. Jag kan inte heller ta mig någonstans utan bil så vi har prioriterat att ha två fungerande bilar. Men bilarna var billiga i inköpspris och mannen har en diesel som är billigare att pendla långt med. Jag tror att det som räddar vår ekonomi är att vi köpt ett billigt gammalt hus som vi inte amorterar på, bostadskostnaden är då bara 2000 i ränta/mån. Tidigare hyrde vi huset för 5000 i månaden, då var det svårare att få ekonomin att gå ihop. Nu kan vi även unna oss något ibland som blommor, gymkort, en fika på lokala caféet, mm.

16. Om din man jobbar och vill träna så har ju företaget oftast någon friskvårdspenning. Glöm inte att nyttja andra saker via facket, min man har tex fri läkarvård. Kolla noga med försäkringsbolag vilket som är billigt. Ha tandläkar försäkringar så ni slipper oförutsedda kostnader. Handla bildäck, hår färg mm på nätet, de är så grymt mycke billigare och de finns nästan alltid frifrakt. Tradera är så bra när de kommer till barn kläder, tyger mm. Vi försöker odla en del själv. Vi sparar pengar på att tvätta kläder med tvättnötter istället för vanligt tvättmedel. Vi tar en gris och styckar själv och ssmtidigt gör vi korv, leverpastej mm. Man kan faktiskt önska tex terminskostnaden till simskolan av dläkten när barnen fyller år:).

17. vi har högt matkonto och det vill jag prioritera. dock har vi i princip fått alla barnens leksaker av nära å kära (kul å f dag) å hat haft turen att ha en fast

18. Här använder vi tygblöjor, vi har inga lån eller småkrediter förutom huslånet. Gymkortet kostar 600kr per ÅR, och vi kan inte stycka eller bor på bondgård.

19. Våra barn har nog lärt sej att "sköta sej själva" i viss mån. Dom vet att maken (som är hemma) inte kan sysselsätta dom hela tiden för det ska hinnas baka bröd, städas, tvättas, laga mat osv. Barnen som är hemma är 14 månader, 2,5 år och 4 år. Sen har man ju alltid ett öga på dom ändå. Maken är dock lite mer avslappnad än jag och kan låta dom pyssla på längre stunder på egen hand än vad jag törs. Sen får dom vara med så mycket det går. Minste älskar att slita saker ur tvättmaskinen och räcka dom till den som hänger tvätten tex

20. Vi använder knappt några hårprodukter, det är bara två av sex som använder schampo och då räcker en flaska urtekramschampo länge. Till hudvård tar vi någon olja vi har hemma. Tar ingen tid alls. Vi köper alltid ekosmör i enkilosförpackningar, kostar 80kr och eftersom inte alla äter animaliska produkter räcker det en månad. Har vi pengar över slår vi till på ekobregott, men annars inte. Vi äter inte jättemycket smörgåsar och har ju alltid smör hemma om någpn vill ta en knäckemacka. Vi accepterar om något är slut hemma och tar det nästa gång vi storhandlar ist för att småhandla.

21. Vi har prioriterat bort bil, nya kläder skidor och gymkort.

22. Handlar alla kläder beg, finns kanonfina så varför betala fullt pris? ingen hemtele, ingen kabeltv (allt finns att se på nätet). sen bakar jag, lagar från grunden oftas. vi lever bra reser ca gång om året + husvagnen vår på sommaren.

23. Ett bra tips på ofta (inte alltid men väldigt ofta) mycket billigare ekovaror är att shoppa på amazon UK som dessutom gärna säljer i förpackningar om tex tolv. Om man handlar Amazons egna varor samt shoppar för över 250 kr så har man fri frakt som kryssas i (Super saver delivery) i kassan. När man beställer med fri frakt säger specificeringen ofta att man får vänta ett tag på sina varor medan vi ändå aldrig varit med om det. Ungefär en vecka tar det innan det hela anländer.