30 maj 2007

Föräldrar vill vara hemma mer

Jag åt lunch med en föräldraledig vän häromdagen och lilla sonen satt i vagnen och såg missnöjt på. Han ville också äta, fast det egentligen var tid för att sova. Min väninna bad om ursäkt då hon drog fram barnmatsburken och matade sonen varannan tugga och tog en egen varannan.

Så berättade hon om att hon funderade på att vara hemma med sonen ett år till.

- Men det går nog inte. Vi har fått dagisplats precis där vi vill. Och om vi säger att vi vill vänta, så kanske vi hamnar sist i kön igen.

- Stopp, vänta, sa jag. Så du menar att ditt dagis ska bestämma åt dig hur länge du ska vara hemma med din son?

Min väninna berättade att några av de föräldrar som har barn i samma ålder går i samma funderingar som hon och att det kändes som att hon lämnade sin första son lite för tidigt.

Vårdnadsbidraget är omodernt, skriver i dag Mona Sahlin och två partikamrater på Svenska Dagbladets Brännpunkt. I stället för att ge pengar till föräldrar som vill vara hemma mer med sina barn, tycker hon att regeringen bör satsa på att utöka förskolan och införa en jämställdhetsbonus.

Som exempel på länder som valt hennes modell tar hon Tyskland, där man satsar på att utöka förskolan.

Det som inte kommer fram i debattartikeln är att i Tyskland är förskolan väldigt lite utbredd. En av föräldrarna förväntas att vara hemma, oftast kvinnan, eller att man skaffar sig privat barnomsorg. Behovet av förskola i Tyskland är därför akut.

I Sverige har vi motsatt läge. Förskolan är väl utbyggd. Men här förväntas föräldrarna lämna sina barn på dagis allra senast då barnet är 1,5 år gammalt.

Allt fler föräldrar, som jag har talat med, vill vara hemma mer. Som väninnan som jag åt lunch med. En annan mamma som jag talat med funderar på att bli dagmamma bara för att få vara mer med sina barn.

Ett vårdnadsbidrag skulle vara ett välkommet tillskott till alla dem som valt att vara hemma längre med barnen. Varför skulle inte det vara värt något att jobba i hemmet?

Mona Sahlin menar att det blir mindre arbetskraft om fler är hemma. I veckan som gick kom en undersökning från Umeå universitet som visar att barn som har sina föräldrar hemma längre också blir bättre i skolan. Det borde ge bättre tillväxt på sikt.

Sen är jag övertygad om att alla inte kommer att välja att vara hemma mer bara för att möjligheten finns. Vad är det som är så farligt med valfrihet?

Cecilie Frödén

 


 

Första sidan