En hemmaförälders arbetsdag

Hemma hos familjen Hummelgren

Hemmaförälder utför visserligen idag ett obetalt och osubventionerat arbete, när han eller hon tar hand om barnen samtidigt som den andra föräldern arbetar och betalar skatt. Hur ser en arbetsdag ut för en hemmaförälder? Hur jämställt är det i dessa familjer? Vi på Hemmaföräldrar har intervjuat familjen Hummelgren som har fyra barn, för att få veta lite mer.

Familjen består av:
Amelie 40 år, (hemmaförälder, utbildad förskollärare men har aldrig arbetat som det)
Henrik 39 år (programmerare)
Lasse 8 1/2 år
Olle 7 år
Petter 4 1/2 år
Nils 1 år
Bor: I en bostadsrätt på 3 rum och kök

Det är förmiddag den här vårdagen 2005, när jag besöker Amelie för att få veta lite mer om hur en vanlig arbetsdag för familjen ser ut. Lasse är i skolan och Olle på sexårs i kyrkans deltidsförskola. Hemma hos Amelie finns Petter och Nils. Familjen Hummelgren bor barnvänligt i en etagevåning om tre rum och kök på 104 kvm. Till huset hör en grönskande innergård, omgärdad av hus.

Eftersom de flesta känner till hur en vanlig arbetsdag är strukturerad på ett kontors- eller industrijobb - ville vi på Hemmaföräldrar veta hur en arbetsdag hos en hemarbetande mamma kan se ut.

"Hur strukturerar ni upp era arbetsdagar så att allt ska flyta på?"

Barnens pappa är den som går upp först på morgnarna
Henrik är den som går upp först på morgnarna ca 5.30. Kl 6.30 sätter han på musik i pojkarnas rum, sen ger han sig av till jobbet. Han är programmerare och arbetar på OM gruppen.

Jag går upp 06.15 och gör matlådor med frukt och smörgås till Olle och Petter. Olle går på "lekis" (kyrkans deltidsförskola) 5 dagar i veckan mellan 8.30-11.30. Petter går 3 dagar i veckan samma tider.

Klockan 08.00 ska alla vara på väg
När matlådorna är klara för lekisbarnen, gör jag frukost till alla. Smörgåsar och ibland gröt. De tre äldsta barnen går upp och klär sig själva, äter snabbt upp för att hinna se lite av barnprogrammen på tv mellan 7.15-7.30. Nils får lite sovmorgon ibland, men brukar också äta smörgås med sina stora bröder. Han ammas också varje morgon. Efter tandborstning är det dags för alla att klä på sig ytterkläderna och gå iväg. Målet är att alla barn ska vara klara att gå 8.00.

Förmiddagen ägnas åt att lämna barn på aktiviteter
Först bär det av till Stenbacka skolan som ligger precis i närheten. Lasse som är äldst, klarar att gå själv men jag följer gärna med och pratar en stund med fröknarna innan jag går vidare till lekis. När Olle och Petter lämnats (beroende på dag eftersom Petter bara går tisdag-torsdag) så stannar jag och pratar en stund med de andra mammorna.

När jag bara har Nils med mig blir det en långpromenad med en annan mamma som också arbetar som hemmaförälder. När Petter är med går vi oftast till parken, så att han får leka en stund.

På fredagar är det ofta lite special, då samlas alla barnen för korvgrillning nere på Augustendals 4H-gård. Lasse går själv ner dit från skolan som slutar 12.30.

Matlåda i det fria för att förlänga dagen utomhus
En vanlig dag hämtas förskolebarnen kl. 11.30 sedan stannar föräldrarna en timme, så att barnen kan leka en stund i parken utanför. (Därav "matlådan" med lite extra mellanmål). 13.00 är jag hemma med de tre yngsta igen och då intas en lättlunch bestående av fil/gröt, frukt, smörgås och ägg.

Eftermiddagen ägnas ofta åt pyssel
13.50 slutar Lasse skolan och går då direkt hem. Vintertid leker barnen oftast inne på eftermiddagen. De ritar, spelar spel, pysslar eller så bakar vi tillsammans. När det är vår så leker de ute på gården efter mellanmålet.

14.30-15.00 fikar alla tillsammans. Vid 16.00 kommer en kompis till Lasse från fritids och då brukar Lasse och Petter leka ute med honom eller hemma hos kompisen. Olle stannar kvar hemma och fixar med sitt. Nils sover middag.

Henrik ansvarar för tvätten - men badningen av barn delar vi på
16.30 börjar jag med middagen. Vid 17.00-tiden kommer Henrik hem. Han brukar ta trappan upp till övervåningen i en flygande fläng för att sätta på en tvättmaskin. Henrik är den som ansvarar för familjens tvätt. När alla ätit middag är det dags för Bolibompa. Och sen är det kvällsbad.

Varje barn badar för sig och de brukar bada varannan dag. Henrik och jag turas om och tar kvällsbadet varannan dag. Varje kväll är det 2 barn som badas. Den som inte badar barnen, dukar av.

Klockan 20.00 ska alla ligga i sina sängar
Vid 19.30 påbörjas läggningen och alla barnen borstar tänderna. 20.00 ska alla ligga i sina sängar. Olle och Lasse ligger ofta och läser en stund. Det är bara Nils som sover inne hos oss. De tre äldsta killarna sover i gemensamt rum. Lasse och Petter sover i en våningssäng och Olle i en annan våningssäng.

När barnen lagt sig är det vår vuxentid tillsammans
Från 20.00 är det vuxentid. Då ska flera praktiska aktiviteter hinnas med. Henrik går igenom posten, räkningar och jag förbereder inför morgondagen med kläder o dyl.

Framåt 21.00 sitter vi ner tillsammans och tar en fika eller ett glas vin/öl och bara pratar och kopplar av. Ibland ser vi på tv. Vid 22.00 går vi oftast och lägger oss.

"Hur är nätterna, sover barnen bra?"

Just nu har vi lite problem med Nils. Han har varit stökig sedan han föddes. Istället för napp så har han tuttat oavbrutet. Han har alltid somnat i egen säng men vaknat och sovit hos mig. Nu försöker vi ändra på det här och jag har sovit på soffan 2 nätter i rad. Henrik har sovit inne hos killarna och Nils i eget rum. Hans sömn har redan blivit mycket bättre.

",Hur fördelar ni det praktiska arbetet i hemmet?"

- Jag småhandlar och Henrik storhandlar. Oftast tar han bilen och åker iväg vid 20.00 tiden. Henrik är också den som ansvarar för tvätten. Lakan och handdukar stortvättar han i tvättstugan en gång i veckan. Övrig tvätt tar han i vår egen maskin. Städar gör vi tillsammans hela familjen. Killarna får t.ex. hjälpa till och damma. Vi småstädar hela veckan och slipper på så sätt att avsätta dagar för storstädning. Vissa dagar har vi också bakdagar, då alla hjälps åt.

"Har ni några dagar med fri tid för er själva?"

- Innan Nils kom avsatte jag alltid lördag förmiddagarna som egen tid. Då jag gick ut på stan med min mamma. Jag brukade också sticka iväg och ta en fika med någon väninna. Det händer att jag går på någon tjejträff men jag har varit väldigt trött sista året. Henrik går ut med jobbet ibland. Annars umgås vi väldigt mycket med släkten. På helgerna åker vi oftast ut till mina föräldrars lantställe. Där vi också tillbringar våra somrar.

"Vad skulle du vilja ändra på i familjepolitiken?"

För oss fungerar det ekonomiskt att leva som vi gör. Men jag skulle önska att vårt sätt att leva blev mer accepterat från samhällets sida, så att fler stannar hemma. Samhället skulle "peppa" och uppmuntra fler att göra samma val. Det vore roligt om vi var fler - för barnens skull.

Ett skatteavdrag vore inte heller så dumt.

"Hur ser er ekonomi ut idag?"

Fr.o.m. tredje barnet får man flerbarnstillägg. Jag var utförsäkrad när Nils föddes. När Petter var liten sa jag upp mig från mitt arbete som ekonomiassistent i Lottorna. Henrik betalar mycket pengar i skatt, men vi får det ändå att gå runt. Vi planerar ekonomin noga och Henrik storhandlar och letar efter de billigaste varorna i olika affärer. Problemet är att det är svårt att få t.ex. lån med en lön.

"Vad tycker du om påståendet att dagisbarn har bättre förutsättningar än hemmabarnen när de börjar skolan?"

Det tror jag absolut inte på. Hemmabarnen få vistas i en lugn miljö och får lära sig att sitta still och lyssna. Dessutom får de lära sig jättemycket i 6-års på kyrkans lekis.

Fördelen för mig som är hemma är att jag kan koncentrera mig på barnen. De kan lära sig mycket här hemma. Jag är ju 1 personal på 4 barn. Vi slipper också stressen eftersom jag inte behöver gå till ett utomstående jobb på morgnarna. Om vi skulle göra karriär båda två samtidigt så skulle vi få stressa och få dåligt samvete både på jobbet och hemma. Lasse och Olle lärde sig tidigt att läsa och räkna (vid 3-4 år), de har fått vara ifred och bara ta för sig, säger Amelie.

Madeleine Lidman


hemma.foraldrar@brevet.nu    Tillbaka upp på sidan    Startsidan

Första sidan