hemmaföräldrar

Hemmaföräldrars nätverk säger nej till obligatorisk förskola från fem års ålder

Hemmaföräldrars nätverk – originalet säger nej till skolplikt från fem års ålder. Precis som vi säger nej till skolplikt från tre års ålder. För att förvirra begreppen så duggar nu förslagen om mer förskoletvång tätt från olika politiska partier. Vi säger nej till alla förslag som tar ifrån föräldrarna deras rätt att fatta beslut kring barnens första viktiga år. Den period när själva grunden läggs för barnens utveckling och framtida psykiska mående.

Vi har inte forskat på förskolans effekt på barn

Det är oerhört fräckt att ständigt försöka införa mer förskoletvång, när det från politiskt håll inte finns någon som ens har modet att våga utvärdera vad det inneburit för Sveriges barn att gå i en förskola med stora barngrupper och få personal, allt längre dagar från allt tidigare ålder. Vilken effekt förskola faktiskt har på barn vet vi inte, eftersom de forskare som ansökt om pengar för att studera detta konsekvent fått avslag när de ansökt om pengar. Det innebär att vi i Sverige inte forskat under 40 år på vilken effekt förskola har på barn. Ändå hävdar politikerna att effekterna är positiva.

Ständigt sjunkande skolkunskaper och ökad psykisk ohälsa

Om nu förskolan har en sådan positiv effekt på barns mående och kunskaper – varför syns det inte då? Det enda vi vet är att vi i Sverige ser ständigt försämrade kunskaper i skolan, även sedan man justerat för invandrarbakgrund och socioekonomiska faktorer (se Pisa-undersökningen). Samtidigt som den psykiska ohälsan bara ökar hos barn och ungdomar. Idag är självmord den vanligaste dödsorsaken bland barn och ungdomar mellan 15–24 år. Varför ser det ut så om nu förskolan är så bra och en majoritet av alla barn går där?

Liberalerna vill förbjuda familjedaghem

Som ett led i att öka tvånget och minska valfriheten vill nu även Liberalerna och regeringens utredare Gulan Avci förbjuda pedagogisk omsorg (familjedaghem).

Det är dags att Sveriges föräldrar säger ifrån. Hemmaföräldrars nätverk – originalet ger föräldrar en möjlighet att höras genom samarbetet med Föräldraupproret där vi nu driver två olika namninsamlingar. Just nu puffar vi dock för nej till skolplikt från fem års ålder. Har du inte redan skrivit på så gör det nu! Vi är snart uppe i 5 000 namnunderskrifter .

Madeleine Lidman
Barnrättskämpe
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:

Namninsamling mot obligatorisk förskola från fem års ålder

Liberalerna vill ha förskoletvång för att bryta utanförskapet

Regeringens samordnare vill förbjuda familjedaghem

Gulan Avci (L): Inför obligatorisk förskola för femåringar

Obligatorisk förskola mot utanförskap

Forskningssammanställning om förskolans negativa effekter

Anna Ekström (S) vill ha skolplikt från fem års ålder

Skolplikt för barn redan från fem års ålder

L kräver obligatorisk förskola för femåringar

Obligatorisk förskola är ideologi inte kunskap

Hemmaföräldrars nätverk: Obligatorisk förskola sliter upp barn från fungerande lösning

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *