FamiljepolitikFörskolahemmaföräldrarvalfrihet

Raset i förskolan går snabbt nu – därför måste valfriheten räddas kvar

Styrningen i familjepolitiken ökar kraftigt nu i Sverige. Först infördes uppsökarenheter ute i kommunerna med uppdrag att jaga föräldrar och få dem att sätta barnen i förskola istället om de valt hemmaomsorg eller dagmamma. Sedan kom nästa förslag om obligatorisk förskola från tre års ålder. Nu i dagarna kom nya rekommendationer om väsentligt mindre skärmtid för barn och förskolorna ska inte längre ha obligatorisk skärmtid för att lära ettåringar källkritik. Nu senast kommer larm om att nyutbildade förskollärare inte får något jobb, förskolorna vill helst ha outbildad personal och så föds det färre barn och många förskolor måste stänga.

Trots att krisen i förskolan förvärras vill makten tvinga in fler barn

Puh, raset går snabbt nu. Men å andra sidan för den som är insatt så har problemen i förskolorna hopat sig sedan 90-talet. Ändå har vi en familjepolitik som i decennier matat ut förskolepropaganda och indoktrinerat svenska föräldrar att tänka att barn behöver förskola för att utvecklas som de ska. Det är så mycket som skaver. Och mitt i allt det här har maxtaxan legat i princip helt still sedan den infördes 2002. Förskolans uppdrag har hela tiden utökats, barn har gått allt tidigare i allt större barngrupper allt längre dagar, samtidigt som verksamheten hela tiden kostnadseffektiviserats då det saknas pengar. Ändå skjuter staten till nästan 90 miljarder om året till socialdemokraternas en gång så stolta flaggskepp: förskolan. Den som de skulle exportera till alla länder enligt socialdemokraterna.

Ekorrhjulet gör att föräldrar inte orkar med sina barn

Egentligen borde det ju vara guldläge nu om det blir färre barn att se till att få mindre barngrupper, men se det går inte för verksamheterna är så slimmade redan på grund av maxtaxan. Tumskruvarna i familjepolitiken har dragits åt så hårt och föräldrar idag springer så fort i ekorrhjulet att de flesta inte ser fällan de sitter fast i. De vet inte hur de ska tas sig ur den livsstil de har. Och räddningen för att klara livspusslet blir att lämna bort barnen allt längre dagar, även under loven och gärna mycket tid även när de är föräldralediga med syskon.

De orkar helt enkelt inte med den livsstil de tvingats in i. Förskolan blir räddningen för att överleva och de är också dessa föräldrar som skriker högst om momshaming, så fort någon försöker lyfta den här problematiken vi ser med mängder av negativa sidoeffekter av den hårda styrningen i familjepolitiken. Idag har alla partier marinerats i den socialdemokratiska propagandan att barn mår bäst av att växa upp i förskolan. Partier till höger tycker det bästa med nuvarande familjepolitik är arbetslinjen. Partier till vänster tycker det bästa är att staten fostrar barnen, på grund av jämställdheten.

Men resultatet är inte bra. Det är väldigt enkelt egentligen. Om människor springer så fort i ekorrhjulet att de springer raka vägen in i väggen och blir utbrända, med fleråriga sjukskrivningar och försämrad hälsa som följd – är det inte bra för arbetslinjen, jämställdheten, karriären eller pensionen.

Förskolan har inte de positiva effekter som makten hävdar

Och tron att förskolan ska fostra några små übermänniskor bara de mals genom rätt värdegrundsprogram, eller att de ska bli duktigare i skolan och få bättre psykisk ohälsa, fungerar inte heller. Vi har i decennier nu haft en ständigt ökande psykisk ohälsa bland barn och ungdomar, mobbingen börjar redan i förskolan och skolresultaten sjunker.

Svensk familjepolitik har havererat helt. Barn idag mår fruktansvärt dåligt och även om politikerna desperat matar ut nya direktiv för förskolor och skolor så räcker det inte. Hela familjepolitiken måste reformeras och anpassas till dagens samhälle. Och det viktigaste av allt är att skapa politiska ramar som ger föräldrar en möjlighet att pussla och välja en bra balans i livet. Friska, välmående vuxna och friska välmående barn DET är bra för arbetslinjen och det ger barn goda förutsättningar att lyckas i skolan, ha en bra psykisk hälsa och bli duktiga på att samspela socialt

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:

Falkenbergs kommun skrämmer hemmaföräldrar med oanonnserade hembesök

Odemokratiska metoder tillämpas för att få in 100% av alla barn i förskolan

Jag bildade inte familj för att lämna bort mina barn så fort de fyllt ett år

1 000 förskolor måste läggas ned de kommande tre åren

6 000 jobb i förskolan kan försvinna

Fel att tvångsinskriva barn i förskolan

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *