FörskolahemmaomsorgPedagogisk omsorgvalfrihet

Så vet du vilket barnomsorgsalternativ som är bäst

Ju mindre valfrihet vi fått, desto mer polariserat har samhället blivit. Att en stor andel människor väljer/styrs att välja ett och samma barnomsorgsalternativ betyder självklart inte att just det alternativet passar alla barn. Ändå finns det föräldrar som tar sig rätten att ifrågasätta föräldrar som väljer hemmaomsorg eller pedagogisk omsorg (dagmamma) till sina barn. Vissa ifrågasätter till och med föräldrar som väljer mindre tid i förskola. Alla ska liksom göra likadant och har barnen i förskolan från ett års ålder, 50–60 timmar i veckan, med få personal i stora barngrupper. Om en majoritet gör så, så måste det ju vara det rätta tycks vissa anse. Och eftersom de anser det så tycker de också att de har rätt att ifrågasätta föräldrar som väljer annorlunda. Det skapar naturligtvis oro och irritation hos de föräldrar som pusslar ihop sin egen lösning.

Hur vet man då som förälder vad som är den bästa lösningen?

Mitt tips är att man ska vända på steken och börja med att titta på vad små barn behöver och sedan jämför man med vad de olika barnomsorgsalternativen (förskola, hemmaomsorg och pedagogisk omsorg) erbjuder. Så när människor säger: ”Tänk vad mycket ditt barn missar i förskolan.” Så tänk på vad ditt barn faktiskt får med hemmaomsorg: Närhet, kärlek, trygg anknytning, god omsorg, socialt samspel med en vuxen som vägleder barnet ut i världen och är barnets trygga hamn, stöd med känsloregleringen, stöd att reglera sina stresshormoner – och allt detta får barnet under den period mellan ett till tre års ålder när barnets hjärna utvecklas som mest och när själva grunden till barnets framtida psykiska mående läggs.

Sedan går livet sina egna vägar och du har inte alltid ett val som förälder att stanna hemma längre, men då har du ändå andra val som att kanske välja pedogogisk omsorg istället för förskola, eller välja kortare dagar i förskola.

Det är tydligt att föräldrar idag inte känner till vad små barn behöver. Många tror att barn behöver förskola, men som sagt titta på vad förskolan erbjuder och vad forskningen säger att små barn behöver. Då blir det tydligt att hemmaomsorg är ett utmärkt alternativ.

Så vad ska man då säga som en förälder som valt tid för sina barn, när andra tycker sig ha rätt att ifrågasätta det val man gjort?

Jag brukar säga att man bara ska le stort och säga: ”Vi har valt det här därför att det passar bäst för oss.” Mer behöver man inte säga och där kan man också markera att ämnet är slutdiskuterat. Ibland sår man ett frö, en tanke om att det går att göra annorlunda och då kan föräldrar senare komma och fråga mer HUR man kan välja en bättre balans mellan familjeliv och arbete. Då blir ett balanserat svar en god ring på vattnet som får fler att fundera kring sina val när det gäller barnens första år i livet.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

#hemmaföräldrarsnätverk
#hemmaföräldrar
#valfrihet
#pedagogiskomsorg
#förskola
#hemmaomsorg

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *