EkorrhjulethemmaföräldrarTid för barn

Så bemöter du påhopp från föräldrar i ekorrhjulet

Homo sapiens är ett däggdjur. Vi människor skiljer oss visserligen åt från andra däggdjur, men till syvende och sist är vi ändå ett alldeles vanligt däggdjur och vi är dessutom ett flockdjur. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet när man ibland undrar över vissa fenomen i samhället. En vanlig fråga från hemmaföräldrar är hur de ska bemöta påhopp för att de valt att vara hemma längre, eller valt lite tid i förskola. En fråga de ibland får från föräldrar som valt ekorrhjulet och heltid i förskolan för sina små.

En skenande hjord riskerar att trampa ner allt i sin väg

En bild som ofta poppar upp i mitt huvud när jag tänker på det här fenomenet med att vissa som springer i flock väljer att attackera de som väljer sin egen väg, är en scen i Disneyfilmen Lejonkungen. Scenen med den skenande hjorden av gnuer. Kraften i den stora flocken och förödelsen av alla dessa gnuer som skenar. Alla bara springer och de varken ser eller hör vilka de trampar ner på vägen. En hjord som skenar är inte att leka med och att vara den som stannar upp och börjar tänka själv, när alla springer fort åt samma håll utan mål eller mening – är inte lätt.

Lite så blir det även när föräldrar springer i flock i ekorrhjulet. Det finns en stark kraft i att många springer där fort, fort. Många saker riskerar att missas, som hur barnen mår eller påverkas. Dessa föräldrar ser inte alltid med blida ögon på den som plötsligt stannar upp och kliver av, eller aldrig hakar på och springer med. Det som händer är väl egentligen mest att de plötsligt ser att det går att göra annorlunda och det får vissa att reagera med ilska i ett första läge. Det blir hotfullt när de ser någon agera annorlunda, eftersom det får dem att ifrågasätta sitt eget val. Kan man göra annorlunda? Varför springer jag då här med alla andra? Istället för att de vänder blicken inåt och funderar över varför de blir arga – går de till attack.

Oj, har ni valt ekorrhjulet och heltid i förskolan för era barn. Hoppla hur det ska gå?

Jag tänker som så att det bästa i alla lägen är att andas när du blir attackerad och inte lägga så mycket tid på dessa människors reaktioner. Blir du ifrågasatt le bara stort och säg: ”Vi har valt det här för att det känns bäst för oss.” Då har du lämnat utrymme till motparten att tänka att ni väljer olika. Du behöver inte förklara dig, ursäkta dig eller förklara för någon vilket väg ni tagit i livet. Du skulle kunna säga: ”Oj, har ni valt ekorrhjulet och heltid i förskolan för era barn. Hoppla hur det ska gå?” Men låt bli, sänk dig inte till den nivån.

Var alltid diplomatisk

Är du diplomatisk kan det bli så att du istället kommer inspirera fler att följa efter. Du sår ett frö genom att lugnt stå upp för ditt val där du visar en annan väg än att springa med flocken. Du sår ett frö som kanske växer och får fler att stanna upp och ta ut en annan riktning. Sedan kommer det alltid att finnas föräldrar som inte vill förändra sina liv, de trivs i ekorrhjulet och de har kanske andra förutsättningar som gör att de får ihop livspusslet ändå. Så lev och låt leva som sagt och fokusera på dig och dina val i livet.  Vi har bara ett liv och det går inte i repris – så var glad att du är en av dem som vågat följa din magkänsla och som klivit av ekorrhjulet – så stort grattis! Du har valt en annan väg, men du har valt det som passar dig och din familj och tänk vad skönt att du faktiskt är en av de som har modet och styrkan att gå din egen väg.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *