ForskninghemmaföräldrarPostpartum

Sluta ställa orimliga krav på kvinnor. Sprid fakta om postpartum

Könet är en konstruktion har vi fått höra länge. En idé som säkerligen tagits fram med ett gott syfte, där tanken var att vi om låtsas som att det inte är några biologiska skillnader mellan män och kvinnor så är vi jämlika och därmed blir det omöjligt att diskriminera någon på grund av kön. Jämlikhet är självklart så viktigt, men det blir inte bra när en idé får en negativ sidoeffekt som leder till orimliga krav på kvinnor när de är gravida och föder barn.

Graviditeten kan leda till sjukdomar

När vi ignorerar de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor tvingas vi samtidigt stuva undan viktiga fakta som kvinnor skulle behöva ta del av, till exempel efter en förlossning. Det är trots allt kvinnan som bär barnet och en graviditet kan innebära komplikationer och sliter självklart på kvinnokroppen. En graviditet kan dessutom ge komplikationer som i värsta fall kan leva till döden. Men allt vi kvinnor får höra är att graviditet inte är en sjukdom, så kraven är stentuffa både under graviditeten och efter den på att kvinnor ska leva som vanligt. Många känner därför inte till att det finns en postpartumperiod och vad den faktiskt innebär. Nu är det dags att vi börjar prata om det som många vill att vi inte ska låtsas om!

Förr vilade kvinnor ut i barnsäng efter förlossningen

Förr i tiden när kvinnor fött barn så var det vanligt att kvinnan stannade i sängen i flera dagar eller veckor för att återhämta sig, något som kallades för barnsäng. Kvinnan var då ofta beroende av familj och vänner för att få hjälp med hushållssysslor och passning av äldre barn under denna period. Idag förväntas kvinnor lämna sjukhuset efter bara några timmar, eller som längst en dag innan de måste åka hem och ta hand om äldre barn och sköta vardagssysslorna.

Perioden efter förlossningen sker många förändringar

Postpartumperioden, även kallad postnatalperioden, är den tid som följer efter en förlossning. Den börjar direkt efter barnets födelse och varar oftast i sex till åtta veckor, men kan pågå längre beroende på hur mamman återhämtar sig.

Under postpartumperioden återgår kroppen gradvis till sitt tillstånd före graviditeten, och många fysiska och känslomässiga förändringar inträffar. Postpartum kallas även barnsäng eller fjärde trimestern. Under postpartumperioden sker inte bara kroppsliga utan även hormonella förändringar. Dessa förändringar kan påverka mammans emotionella mående och upplevs ibland som en berg-och-dalbana.

Det är vanligt att uppleva symptom som vaginala blödningar, livmodersammandragningar, bröstspänningar, samt känslomässiga svängningar som kan handla om allt från milda ”baby blues” till mer allvarliga tillstånd som postpartumdepression. Postpartumperioden är den tid kroppen ska läka, och den tid när den nyblivna mamman ska anpassa sig till livet med en nyfödd.

Tidslinje för återhämtning efter förlossningen

Hur kroppen återhämtar ser olika ut för olika individer, liksom graviditeten. Det finns ingen universell tidslinje för postpartum. Men det finns en allmän tidslinje kring vad du kan förvänta dig.

Det här händer i kroppen efter förlossningen:
• Livmodern börjar dra ihop sig till sin vanliga storlek. Detta orsakar kramper och vaginala blödningar.
• Hormonella förändringar. Detta kan orsaka symtom som värmevallningar, förändringar i humöret och huvudvärk.
• Bröstspänningar. Brösten börjar producera mjölk.
• Smärta i mellangården. Det är normalt att ha ont i området mellan slidan och anus (ändtarmen) om du haft en vaginal förlossning. Kvinnor som genomgår ett kejsarsnitt kommer känna smärta runt snittet i några dagar.
• Svullnad på grund av extra vätska är normalt och kroppens sätt att göra sig av med vätskan du samlat på dig under graviditeten.
• Trötthet. Förlossningen, att amma och att ta hand om en nyfödd kan kan vara tufft och utmattande. Det är normalt att känna sig trött dagar till veckor efter att du fött barn.

 Känslomässiga symptom

Baby blues: Baby blues är när du känner dig ledsen och tårögd efter att ha fött barn. Även om dessa nya känslor kan komma som en överraskning, brukar de att försvinna efter några veckor.
Postpartumdepression: Detta är en typ av depression som orsakar extrem sorg och förtvivlan under veckorna och månaderna efter förlossningen. Till skillnad från baby blues går detta inte över och involverar ofta behandling med medicinering eller beteendeterapi.
Postpartumångest: Överdriven oro som uppstår efter att ha fått barn kallas postpartumångest. Det kan åtföljas av fysiska symtom som sömnbrist eller hjärtklappning. Postpartumdepression och postpartumångest kan ofta uppträda tillsammans.
Viktminskning: Det är vanligt att ha lös hud och bristningar, och känna stress över extra vikt runt höfterna eller magen.

Vi ska arbeta för jämställdhet och kvinnors lika rättigheter, men inte genom att stuva undan viktiga fakta och ställa orimliga krav på kvinnor – så nej tack till att låtsas att det inte finns några biologiska skillnader mellan män och kvinnor.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *