FamiljepolitikForskningFörskolahemmaföräldrar

Förskolenormen sitter djupt i den svenska folksjälen

Förskolenormen sitter djupt i den svenska folksjälen, så djupt att människor som låter barnen vara hemma längre än normen (en norm där alla barn ska börja förskola någon gång vid ett års ålder) – känner att de måste ursäkta sig. Nu senast är det Calle Halfvarsson, svensk längdskidåkare, som i Aftonbladet ursäktar sig för att de fortfarande har en tvååring hemma. Det är så sorgligt att det ser ut så här.

Ursäktar valet att ha barnen hemma

Det finns inte någon ditt lilla barn hellre vill vara med än sina föräldrar, eller andra nära anhöriga. Ändå känner sig svenska föräldrar som att de gör något fel när de tillgodoser sina små barns behov. I artikeln i Aftonbladet ursäktar sig Calle Halfvarsson med att han och hans fru har sonen hemma fortfarande vid två års ålder, eftersom de vill undvika alla smittor i förskolan: ”– Vi har inte fått in våra barn på förskola, utan har väntat med det. Stella är så liten, bara några månader, så henne är det väl inget snack om än. Men Casper börjar ju bli i åldern att han snart ska in där. Så vi får se hur länge till vi klarar att vänta och än så länge är de ju – peppar, peppar, – väldigt friska där hemma.”

”Snart ska in där”… ”Vi får väl se hur länge till vi klarar att vänta”…

Grattis att ni ger era barn en så fin start i livet!

Själv vill jag bara ropa högt: Grattis! Heja er! Vilken fin barndom ni verkar ge era barn. De är med sina trygga anknytningspersoner – de människor de älskar mest i hela världen och allra helst vill vara med. Nej, sonen är inte alls i den åldern att han snart måste börja i förskolan. Barn behöver inte gå i förskola alls, även om förskola några timmar i veckan efter tre års ålder kan vara ett komplement, så är det inte ett måste.

Ett måste däremot är att små barn får det de behöver som: närhet, kärlek, god omsorg, trygg anknytning och socialt samspel med en vuxen som vägleder dem ut i världen. Och här framgår det så tydligt att dessa föräldrar ger sina barn en toppenfin start i livet och en trygg grund att stå på. Ändå säger Calle Halfvarsson: ”– Ja, det är ju lite egoistiskt … men det går rätt bra. Jag tycker han har kul hemma, han får vara ute och vi är mycket med honom. Och så får han se lite annat folk och andra barn, ute på äventyr med både farmor och farfar och Isabell (Olsson, sambo). Och när jag är hemma är jag ute mycket med honom, så att vi inte bara är hemma hela tiden och att han får se något annat också. Han är bara drygt två år, han kan fortfarande inte prata riktigt. Så jag tror inte det är någon fara än så länge.”

Ett klokt citat lyder:

”Om barn började förskola vid sex månaders ålder och pedagogerna började undervisa dem i hur man går, så skulle människor bara en generation senare tro att barn inte kan lära sig gå om de inte går i förskola.”

Tänk att det bara behövs några decennier med stenhård propaganda för att föräldrar ska känns skuld för att de låter sina små barn få vara hemma med sin egen familj. Tid med familjen och en lång barndom har ändå varit homo sapiens framgångsrecept i 300 000 år. Det har gjort vår art till den mest framgångsrika på jorden. Förskola är ett nytt påfund som inte visat på några positiva effekter i senare forskning, tvärtom. Men det är inte den information som matas ut till föräldrar.

Systemet tvingar småbarnsföräldrar att jobba heltid

Vi lämnar faktiskt bort barnen enbart på grund av att vi har en väldigt styrande familjepolitik, som bygger på att makten bestämt att småbarnsföräldrar SKA arbeta heltid. Därför har vi särbeskattning och tvångskvoterade föräldradagar samt ett system som gör att den som stannar hemma när föräldradagarna är slut, blir av med sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI – och därmed hamnar i ekonomisk utsatthet.

Lite stolt säger politikerna att en majoritet av alla föräldrar väljer standardlösningen med heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder. Sanningen är att många föräldrar tvingas välja den lösningen. För vem vill hamna i ekonomisk utsatthet och dessutom bli utpekad som att man förvägrar sina barn något om de inte börjar i förskola så fort de fyllt ett år.

Tid för barn och balans mellan familjeliv och arbete är hur rätt som helst och är den största kärleksgåva föräldrar kan ge till sina barn. Ursäkta dig inte om du har den möjligheten – sträck istället på dig och inspirera fler att följa efter.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:

https://www.hemmaforaldrar.se/2022/07/25/sammanstallning-over-larmen-om-krisen-i-forskolan/Calle Halfvarsson väntar med förskola till sina barn

Forskningssammanställning – risker med förskola

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *