BarnomsorgFöräldraförsäkringFöräldraskaphemmaföräldrar

Så får du avlastning med två barn eller fler hemma

Jag puffar mycket för reflektion när barnen kommer till världen. Livet blir annorlunda och att bli förälder är en övergång från att vara vuxen med enbart ansvar för sig själv, till att plötsligt få ansvar för ett litet barn som har mängder med behov som måste tillgodoses. Ska den övergången gå smidigt så krävs det tid, reflektion och omställning.

Reflektion är A och O som förälder

Livet blir annorlunda men det blir inte sämre. Det blir en förändring och som med alla förändringar tar det tid att ställa om. Blir tillvaron för stressig, finns inte tiden för reflektion och då ökar risken för att förändringen blir övermäktig. Vi lever så annorlunda idag också där föräldrar inte längre alltid har samma stöd av tidigare generationer. Å andra sidan lever vi ett mycket bekvämare liv, med tillgång till en hög materiell standard och många bekvämligheter som underlättar vardagen. Vi har också en föräldraförsäkring, vilket man inte hade förr i tiden. Ändå finns det idag många föräldrar som inte tror att de klarar av att ta hand om två barn samtidigt. Och visst kan det finnas särskilda skäl och extra tuffa utmaningar, men jag tycker fortfarande att frågan vi bör ställa oss om det är förskolan som ska vara en universallösning för allt.

Det har varit en intressant debatt på Hemmaföräldrars nätverks Facebook-sida efter inlägget som handlade om att du som förälder inte MÅSTE lämna storasyskonet till förskolan, när du får barn nummer två. Artikeln har här på hemmaforaldrar.se den 17 juli hittills haft över 12 400 unika läsare och över 100 000 läsare på Facebook.

Det finns mycket att göra för att underlätta

Så vad kan du som förälder göra då istället för att inte lämna bort storasyskonet till förskolan när ni får ett barn till? För att få bilden rätt så kan det vara bra att komma ihåg att reglerna i föräldraförsäkringen gör att en majoritet av alla föräldrar får barn med ett eller två års mellanrum för att kunna behålla sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI och det gör att storasyskonet fortfarande är väldigt litet när syskonet kommer. Detta faktum gör det extra viktigt att påpeka att man inte MÅSTE lämna bort storasyskonet när nästa barn föds.

Några tips för att underlätta att ha barnen hemma samtidigt:

1. Föräldraförsäkringen har ändrats så att föräldrar numera kan ta ut 60 dagar samtidigt. Det gör att familjen kan få en månad hemma tillsammans för att vänja sig vid den nya situationen och komma in i vardagsrutinerna. Är det bara en förälder i familjen kan 30 dagar överlåtas åt en släkting, eller en nära vän som också kan vara föräldraledig och hjälpa till.

2. Föräldrar har i alla tider klarat av att ta hand om två eller flera barn samtidigt och många har valt att bära den lilla nyfödda i bärsjal/eller bärsele, vilket underlättar enormt i vardagen och dessutom har många positivs effekter för det lilla barnet.

3. Se till att den andra föräldern (om ni är två) inte arbetar över, inte träffar kompisar och lever som vanligt, utan kommer hem till familjen och avlastar så fort det går. Sänk kraven på allt hushållsarbete och fördela det arbetet, så att även den som arbetar utanför hemmet tar sin del. Den som ändå arbetar utanför hemmet kan gott handla mat på hemvägen och fixa middagen. Det ÄR ett heltidsjobb i sig att ta hand om barn så självklart delar ni på hushållsarbetet.

4. Våga be om hjälp. Berätta för vänner och familj att du behöver vila, var ärlig mot din respektive och säg som det är om du känner dig väldigt trött och sliten. Du måste inta fixa allt bara för att du är hemma, du har rätt till vila och återhämtning. Ammar du så tar det mycket energi i sig. Det handlar inte alltid om att man vill ha hjälp med att någon ska ta hand om barnen, utan bara det att någon tittar förbi med middag, eller leker med det äldre barnet om du behöver sova – all sådan hjälp som gör stor skillnad.

5. Bygg ett nätverk med andra föräldrar som är hemmaföräldrar och har hemmaomsorg om sina barn, innan tvåan föds. Att ha ett nätverk av andra hemmaföräldrar är guld värt. Ibland är det skönt att bara komma ut i en lekpark och är ni fler som träffas så kan ni hjälpas åt med barnen. Det är också guld värt att ha andra att prata med kring föräldraskapets utmaningar. I Hemmaföräldrars nätverk – originalet som hjälpt tusentals familjer till ett annat liv, så finns det lokala grupper över hela landet, där du kan hitta hemmaföräldrar i ditt närområde. Du får också stöd i Hemmaföräldrars huvudgrupp på Facebook där du kan ställa frågor hur du kan förenkla din vardag.

Visst är det en omställning att gå från ett till två barn, men den tid och energi du lägger ner på att komma in i föräldrarollen som tvåbarnsförälder, har du igen senare när barnen blir större. Och Ju mer du är med dina barn, desto lättare blir det.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:

Du måste inte placera syskon i förskolan och ha egentid med din nyfödda bebis

Hemmaföräldern

Mamma till tre barn som arbetat för valfrihet i över 20 år och som aktivt arbetat för att stötta, inspirera och ge föräldrar modet att våga följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Ett svar på ”Så får du avlastning med två barn eller fler hemma

  • *Nyttja alla öppna förskolor. Kaffe och fika dukas fram av någon annan, pyssel planeras och plockas bort av någon annan, äldre syskonet är nöjt med att leka med andra så man själv kan sitta och övervaka leken i en soffa medans småsyskonet maraton ammas.

    *Bärsele/sjal och lär dig att amma i den. Ger en händer fria till att följa storasyskon på lekplatsen.

    *Köp leksaker som storasyskon kan leka med själv, i vårt fall var det brio tågbana och aquaplay.

    *Köp leksaker som syskonen kan leja i tillsammans. Vi hade ett rätt så avancerat babygym från skip hop med en räv som dansade om man gjorde ljud och en uggla som hoade om man drog i ett snöre, kunde underhålla båda barnen samtidigt.

    *Släpp ”måsten” som inte är måsten, tex städning. Och beställ hem mat med tex mathem eller hellofresh.

    *Robot damsugare (dreame home) och robot gräsklippare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *