Curlingförälder?

En curlingförälders uppfostran av sitt/sina barn kännetecknas framförallt av brist på tid tillsammans med sitt/sina barn. Samhället idag är utformat så att familjer inte ses det mesta av barnens vakna tid. Mamma och pappa är på jobbet hela dagarna och barnen i förskola/dagmamma eller i skola, de gamla är på ålderdomshemmen och skotten mellan generationerna är så gott som vattentäta.

Barnens enda uppgift är att leka och ha roligt - hela dagarna. Och när familjerna väl träffas en kort stund på kvällen, vill man att det ska vara trevligt och trivsamt - konflikter måste till varje pris undvikas. Vill lillkillen sitta på bordet och äta, så får han det, allt för att han ska få i sig maten och för att undvika ett utbrott.

Om uttrycket "alla andra får" fick somliga föräldrar att vekna tidigare, så har det ännu större effekt idag. Vilken curlingförälder vill ta en diskussion med sin tonåring om det lämpliga i att springa ute på nätterna när man är tretton? Ungen kan ju bli rasande, nej för husfridens skull får barnet vara ute. Men är det inte just gränser en tonåring behöver, kanske också för att använda som ett argument till kompisarna.

I curlingfamiljen äter inte alla samma maträtt, utan här är det full restaurangservice. Alla ger föräldrarna "sin beställning" med vad de känner för just den dagen. Barnen äter kanske också framför tv:n och är drycken slut, så är det bara att skrika "mera dricka" och mamma eller pappa betjänten kommer rusande; "Vad vill du ha, lilla vän?"

En Curling förälder:
en curlingförälder kan lite stolt säga "Jag är en riktig curlingförälder" och med det känna sig speciell - barnet får ju bara det bästa här i livet eller hur? Livet är en fest och ska så vara! Mellan 0-18 år - minst. Aldrig ska ett curlingbarn behöva hjälpa till, städa sitt rum, skala en potatis själv eller behöva äta något annat än korv och pommes frites. Och varför ska barn behöva gå till sina aktiviteter, när mamma bara behöver köra fram "limousinen" varje gång barnen ska någonstans? Visst, små barn kan behöva skjutsas av säkerhetsskäl, men en 17-åring?

Men är curlingbarnet väl rustat för livet som vuxet? Är livet en ständig fest, när föräldrar och förskolepersonal sedan ska bytas ut mot andra medmänniskor? Kommer dessa medmänniskor att lika villigt ställa upp på curlingbarnets syn på omgivningen, som något som är till för att serva barnet, där det egna JAGET alltid står i centrum och människorna omkring, i curlingbarnets värld, bara finns där för att tillfredsställa dess minsta vink?

Finns en annan filosofi än den missriktat välmenande curlingfilosofin att bygga föräldraskapet på? Ja, det finns och det bygger på något så enkelt som familjen. Genom att barnet tas upp på allvar i familjegemenskapen och också får hjälpa till och ha en funktion, så lär sig barnet för livet och hittar också en mening med sitt liv. "Du behövs för att vår familj ska fungera". Det finns mycket som barn kan hjälpa till med; laga mat, duka, städa, diska. Bjud in barnen i hushållsgöromålen och tilldela dem uppgifter, visa att de behövs för att vardagslivet ska flyta på. Genom att göra barnen delaktiga så rustar du som förälder dem också för vuxenlivet!

Madeleine Lidman
2005-01-19 (När det här skrivs går ett intressant program på Kanal 5 som heter "Nannyakuten", där visar en inbjuden "Nanny" olika familjer i kris, hur barnen kan fås att fungera bättre, genom att göras delaktiga i familjens vardag.

Böcker att läsa i ämnet curling

Köp böckerna över nätet till ett mycket lägre pris än ute i handeln:

Curlingföräldrar
- en handbok i barnuppfostran
av Bent Hougaard
133 kr (ca 216 kr)
En curlingförälder gör allt för att sopa rent framför sina barn så att de snabbt, lätt och smärtfritt ska ta sig fram i livet. Ett servicebarn betjänas av sina föräldrar utan att det krävs så mycket tillbaks av dem. Men priset för detta är högt: vi får föräldrar som inte klarar av att sätta gränser och barn som inte kan visa respekt för vuxna och andra barn.

Ditt kompetenta barn
av Jesper Juul 158 kr (ca 247 kr)
Här presenterar han ett helt nytt sätt för barn och vuxna att umgås på, som varken bygger på gamla tiders auktoritära maktutövning eller demokratisk tyranni utan på jämlikhet och lyhördhet. "Lyssna på era barn", uppmanar Jesper Juul. "Lita på att deras reaktioner är kompetenta!"

Att sätta gränser
av Bengt Grandelius (känd från TV4)
184 kr (ca 288 kr)
Varför har vi vuxna så svårt att säga ifrån och sätta gränser? Att inte låta barn erfara tydliga gränser ger dem falska förespeglingar om att de alltid står oemotsagda och i centrum för alla andra vilket inte kan ge annat än grymma besvikelser framöver. Genom att sätta gränser talar vi om att vi ibland måste dela med oss, respektera andra, lära av och lyssna till andra, och att vi då och då tvingas avstå från en del av våra önskningar.

Föräldrapraktika: En bok om det vardagliga av Bengt Grandelius
105 kr (ca 168 kr)

För att köpa böckerna skriver du in önskad boktitel eller författare och klickar på sök:


Intressanta länkar

Hougaard fostrar med morot och piska.

Barn formas av det motstånd de möter.


hemma.foraldrar@brevet.nu    Tillbaka upp på sidan    Startsidan

Första sidan